Ga naar de hoofdcontent Pijl naar rechts pictogram

Op naar een duurzame waardeketen voor textiel: NEWTEXECO officieel van start

  • Onderzoek

“Als we vooruit willen, dan moeten we samen werken.” Met onder andere deze woorden is de research community New Textile in Ecosystems (afgekort: NEWTEXECO) op donderdag 21 september officieel van start gegaan. In NEWTEXECO slaan ArtEZ, Saxion en de Hogeschool van Amsterdam de handen ineen om de transitie – en onderzoek -  naar een duurzame waardeketen voor textiel te versnellen, met design als belangrijkste spil.

CvB leden Anka Mulder (Saxion), Jopie Nooren (HvA) en Bert Verveld (ArtEZ) hebben zojuist de overeenkomst getekend
CvB leden Anka Mulder (Saxion), Jopie Nooren (HvA) en Bert Verveld (ArtEZ) hebben zojuist de overeenkomst getekend

NEWTEXECO is een 8-jarig samenwerkingstraject waarin verschillende hogescholen, een dertigtal bedrijven, (branche-) organisaties en (presentatie-)platforms deelnemen. Dankzij een SPRONG-subsidie van Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA kan de kennis van al deze instellingen, bedrijven, professionals en onderzoekers gebundeld worden, en kunnen data worden uitgewisseld. Dat biedt kansen om elke fase van de 'keten' onder de loep te nemen: vanaf het prille begin- hoe ontwerp je duurzaam? Tot het einde, het recycleproces.

NEWTEXECO officieel van start

Donderdag 21 september vond de officiële kick-off plaats van dit fantastische collectief bij ArtEZ in Arnhem. Dit werd grootst gevierd samen met het programmateam, de consortiumpartners, de Colleges van Bestuur van de drie kennisinstellingen en overige geïnteresseerden uit het netwerken. De samenwerking werd bezegeld door de voorzitters CVB van de drie hogescholen die op het podium de samenwerkingsovereenkomst ondertekenden.

De Colleges van Bestuur van Saxion, ArtEZ en de HvA ondertekenen de samenwerkingsovereenkomst tijdens de kickoff van NEWTEXECO

Studenten én onderzoekers samenbrengen

Alle collegevoorzitters waren het erover eens: het belang van NEWTEXECO zit ‘m er óók in dat studenten van de verschillende instellingen samen te brengen. Tijdens het programma van de kick-off kwamen een hoop belangrijke thema’s aan bod, zoals innovatie in de textielindustrie. Een terugkerend gespreksonderwerp in het hele programma van de kick-off was het belang van samenwerken in NEWTEXECO.

De antwoorden van drie samenwerkingspartners op de vraag of ze in één zin kunnen omschrijven waarom ze het belangrijk vinden om bij te dragen aan NEWTEXECO spreken boekdelen: Marine Toeters, mede-oprichter van Fashion Tech Farm, reageerde daarop: “omdat we het niet alleen kunnen doen.” Ook voor Laura Luchtman (eigenaar van Kukka Textile) staat het belang van samenwerking voor haar voorop toen ze als antwoord gaf “dat we samen moeten werken als we stappen vooruit willen zetten.” NEWTEXECO zal daarom de komende acht jaar, samen met consortiumpartners, via innovatie en onderzoek bij gaan dragen aan een duurzamere keten voor textiel en mode!

Meer lezen over NEWTEXECO, of ook bijdragen aan dit onderzoek?

Samenwerking met partners, bedrijven en hogescholen staat centraal in NEWTEXECO. Wil jij ook bijdragen en meepraten met NEWTEXECO? Dat kan! Je kunt op de projectpagina van NEWTEXECO meer informatie vinden. Of neem gelijk contact op via newtexeco@artez.nl. Ben je ook actief op LinkedIn, dan kun je de hashtags #textileresearch en #newtexeco op LinkedIn volgen. Onder deze hashtags staat nu al een hoop relevant en interessant onderzoek gebundeld, en dat zal de komende acht jaar alleen nog maar meer worden.

Bezoek de projectpagina van NEWTEXECO